Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Η ιστορία του λαικού τραγουδιού (Μέρος Γ)

Το πειραιώτικο ρεμπέτικο (Μάρκος Βαμβακάρης – Η Τετράς η Ξακουστή) Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ρεμπέτικου τραγουδιού υπήρξε ο Μάρκος Βαμβακάρης.

Λαϊκός άνθρωπος με καταγωγή από την Σύρο, μετακομίζει στον Πειραιά που τότε θεωρούταν κέντρο παρανόμων, ναρκωτικών και πορνείας (Τρούμπα). Τη μέρα δουλεύει στο λιμάνι και τα σφαγεία ενώ το βράδυ συχνάζει στις τοπικές ταβέρνες και τεκέδες.

Εκεί γνωρίζεται με άλλους ρεμπέτες της εποχής γνωρίζεται όπως ο Ανέστης Δελιάς, ο Γιώργος Μπάτης,ο Στράτος Παγιουμτζής, Δημήτρης Γκόγκος, Μιχάλη Γενίτσαρη κ.α. με τους οποίους μετέπειτα θα συνεργαστεί. Το φθινόπωρο του 1932 ηχογραφείται το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Εφουμέρναμε ένα βράδυ» από την Columbia.

Ακολουθούν και άλλες ηχογραφήσεις τραγουδιών του, τόσο από την ίδια εταιρία όσο και από τις ανταγωνιστικές της Odeon-Parlophone. Τα τραγούδια του βρίσκουν μεγάλη απήχηση και γνωρίζουν τεράστια επιτυχία.

Μπορεί να θεωρηθεί ως ο κύριος υπεύθυνος που το μπουζούκι και η καθημερινότητα του λαϊκού ανθρώπου της εποχής, πέρασε στην δισκογραφία, αφήνωντας ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Το καλοκαίρι του 1934, μαζί με τους Ανέστη Δέλια, Γιώργο Μπάτη και Στράτο Παγιουμτζή, σχηματίζουν την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία. Τη γνωστή σε όλους μας ως «Η Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς».
Έτσι έγινε η αρχή που έμελλε, να αποτελέσει το έναυσμα, για την δημιουργία πολλών ρεμπέτικων κομπανιών, με κύρια όργανα τους τα μπουζούκια και τους μπαγλαμάδες. Οι κομπανίες αυτές πολύ σύντομα βγαίνουν εκτός των συνόρων του Πειραιά και εξαπλώνονται σε όλα τα αστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ελεύθερα